انواع تیر آهن و کاربرد تیرآهن در صنعت و ساخت وساز

معرفی انواع تیرآهن و کاربرد هریک

تیم آهن غفاری این مقاله را برای شما آماده مرده تا با هریک از انواع تیرآهن و قیمت تیرآهن آشنا شوید و کاربرد هریک را بدانید. پس با ما همراه باشید.

تیرآهن I و H شکل (تیرآهن IPE و تیرآهن IPB)

تیرآهن I شکل

در ایران به پروفیل‌های فولادی I شکل و H  شکل تیرآهن می‌گویند. تیرآهن  I شکل، بال‌هایی با ضخامت ثابت دارد و با نماد IPE نمایش داده می‌شود.  این پروفیل از ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ میلیمتر را در بر می‌گیرد. ضخامت جان تیرآهن، اندازه بال و … را می‌توان در جدول اشتال دید.

تیرآهن H شکل

تیرآهن H شکل که به اصطلاح به آن تیرآهن هاش می‌گویند، به تیرهای بال پهن شهرت دارند که نسبت به تیرآهن‌های I شکل، بال‌های بزرگتری دارند. علاوه بر این در این تیرآهن‌ها، طول بال و ارتفاع با هم برابر است.  این تیرآهن‌ها با نماد  IPB نمایش داده می‌شوند و از ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ میلیمتر را در بر می‌گیرند. علاوه بر این ضخامت جان این تیرآهن‌ها از پروفیل‌های I شکل بیشتر است که می‌توان ضخامت و دیگر متغیرهای مربوط به آن را در جدول اشتال مشاهده کرد.

علاوه بر این، تیرآهن H بر اساس وزن هم طبقه بندی می‌شود. در این طبقه بندی سه دسته وجود دارد: HEA ، HEB و HEM . HEA به تیرآهن‌های بال پهن سبک گفته می‌شود، HEB تیرآهن‌های بال‌پهن سنگین و HEM تیرآهن‌های بال‌پهن فوق سنگین هستند.

حرف L و V در کنار نام تیر آهن چه معنی دارد؟

همینطور دو حرف L و V را ممکن است کنار نام این تیرآهن‌ها ببینیید. حرف V نشان دهنده سنگین بودن تیرآهن و  L نمایانگر سبک بودن آن است. یعنی IPBv تیرآهن بال‌پهن سنگین را نشان می‌دهد.

تیرآهن INP

نوع دیگری از تیرآهن‌‌ها وجود دارد که در استانداردهای چین و روسیه دیده می‌شود و در جدول اشتال آن را با نماد INP می‌بینیم.  این نوع تیرآهن I شکل است اما ضخامت جان آن متغیر است. به این صورت که هر چه از جان تیر فاصله می‌گیریم، ضخامت بال آن کاهش می‌یابد. این تیرآهن هم از ارتفاع ۸۰ تا ۶۰۰ تولید می‌شود.

تیرآهن لانه زنبوری (تیرآهن CPE)

این تیرآهن‌ها از دهانه‌های شش ضلعی منظم و هم اندازه در جان تیر تشکیل شده است. این تیرآهن‌ها از برش طولی تیرآهن ساده تشکیل شده که پس از برش، آن هارا به شکلی روی هم قرار می دهند که شش ضلعی های منظم ایجاد شوند و سپس دو صفحه را به هم جوش می‌دهند. با افزایش ارتفاع تیر، مقاومت خمشی تیر افزوده می‌شود.

در جدول اشتال این تیرآهن با نام CPE دیده می شود که از ارتفاع ۱۲۰ تا ۹۰۰ میلیمتر را در بر می‌گیرد.

کاربرد های تیرآهن در صنعت و ساخت و ساز

کاربرد تیر آهن در ساختمان

کفی ستون:

از این محصول می توان به عنوان صفحات کفی ستونی و صفحات فولادی با ضخامت های مختلف استفاده کرد. این کفی ها برای اتصال نبشی به ستون ها بسیار مفیدند و امکان دریل کاری و ایجاد سوراخ و مشعل کاری برای برش و اتصال پیچ را می دهند. وباعث تحمل بارساختمان می شوند.

ستون ها:

تیرآهن با بال های پهن ویا هاش با مقطع مربعی شکل برای ستون استفاده می شود. در ساختمان های بیش از یک طبقه می توان از تیرآهن به عنوان ستون یکپارچه استفاده کرد ، به طوری که طول ستون باید در حدی باشد که از سقف طبقه بالا بیرون زده باشد تا ستون طبقه بعدی را به آن متصل کنند.

تیرهای اصلی یا شاه تیر:

به اعضای افقی سازه های فلزی تیر می گویند که بر روی ستون ها و با کمک پلیت ها به یکدیگر متصل می شوند. این وسیله می تواند به عنوان شاه تیر به ستون ها متصل شود که با استفاده از نبشی یک طرف آن در طول بال تیرآهن و طرف دیگر به ستون متصل می شود. این نحوه ی اتصال به شاه تیر معروف است که تیرک های میانه هر طبقه را نگه می دارد.

تیرک های میانی:

تیرک ها از شاه تیرها کوچک ترند و به نام تیر کوچک هم شناخته می شوند. آن ها به به عنوان اعضای میانجی یا ستون متصل می شود و به اندازه شاه تیرها مهم نیستند اما از آن جایی که تیرآهن در تحمل وزن ساختمان بسیار مهم است این تیرک ها در بالا و پایین تیر ها و تیرآهن ها قرار می گیرند و به نحوی در هم قفل می شوند که بتوانند فشار و نیروهای زیادی را دریافت و تحمل نمایند. این تیرک ها کمک می کنند که بارها به شاه تیر ها و شاه تیر ها به ستون ها انتقال داده شود تا نیرو به صورت عمودی منتقل شود.

تیرهای باریک کرومیت:

تیرهای کرومیت از تیرک ها باریک تر هستند ولی طول آن ها بلندتر است و به نام تیر باریک شناخته می شوند. این تیرک یک سطح نشیمن گاه دارد که بر روی تیر اصلی جا می رود و محکم می شود.

تیرآهن خرپا:

در ساخت خرپا از این محصول استفاده می شود. این محصول با هر سیستم سقفی سازگار است و تنوع زیادی دارد. برای ساخت سقف سوله و انبار از تیرآهن خرپا استفاده می شود.

کاربرد تیرآهن در کشتی و اسکله

مهمترین سازه در کف کشتی‌ها، تیرآهن شاه تیر بدنه اصلی می‌باشد که به عنوان ستون فقرات کشتی شناخته می‌شود. کلیه المان‌های اصلی سازه به ‌صورت مستقیم و غیرمستقیم با شاه تیر اصلی بدنه ارتباط دارند. انواع شاه‌ تیرهای اصلی (Keel) مورد استفاده در کشتی در زیر آمده‌است.

Barkeel:

در این نوع شاه تیر اصلی بدنه، ارتفاع تیرآهن بین ۳ تا ۶ برابر عرض آن است. طول آن بستگی به طول کشتی دارد که به وسیله صفحات قائم به همدیگر متصل می‌شوند. این نوع شاه تیر اصلی بدنه بیشتر در لنج‌ها و قایق‌ها استفاده می‌شود.

Flat Keels:

عرض ورقه‌های فلزی این نوع شاه تیر ها می‌تواند ۱تا۲ متر باشد. ضخامت آن تا طول کشتی باید یکنواخت حفظ شود ولی مقدار ضخامت می‌تواند به تدریج به طرف دو انتهای کشتی کاهش پیدا کند. تیغه حامل مرکزی به شاه‌ تیر اصلی بدنه متصل بوده روی تیغه حامل مرکزی، سطحی موازی با سطح شاه ‌تیر اصلی بدنه، به‌طور یکنواخت در سرتاسر آن جوش داده می‌شود.

کاربرد تیرآهن در پالایشگاه ها:

در پالایشگاه ها به دلیل اینکه سازه ها احتیاج به مقاومت بالا و طول زیاد دارند از تیرآهن هاش استفاده می شود. تیرآهن هاش به دلیل سطح مقطع خاص آن می تواند برای مصارف با طول ۱۰۰ متر استفاده شود. تیرآهن هاش به دلیل نوع هندسه آن ها مقاومت قابل توجهی در برابر نیروهای برشی و خمشی نسبت به تیرآهن معمولی دارند. پهنای بال یا همان عمق زیاد این تیرآهن باعث شده استفاده از آن ها استحکام بیشتری به سازه ببخشد.

تیر اهن
نوشتهٔ پیشین
معرفی انواع میلگرد و کاربردهای آن در ساخت و ساز
نوشتهٔ بعدی
تحلیل نوسانات قیمت بازار آهن در هفته دوم مرداد ماه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب مرتبط

میلگرد ادکا (عصایی) چیست؟

میلگرد ادکا چیست؟ میلگرد ادکا نوعی میلگرد تقویتی میباشد و نقش مهمی در ساخت و ساز دارند و باعث افزایش…