یکی از مهمترین مواردی که مهندسان باید قبل از شروع ساخت و ساز به آن دقت داشته باشند، مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 می باشد. امروزه هیچ سازه ای بدون میلگرد ساخته نمی شود و برای اخذ پایان کار ساختمان خود، باید کلیه قوانین مربوط به مقدار استفاده از مصالح ساختمانی را رعایت کرده باشید.
بی شک تمامی افرادی که قصد ساخت سازه ای را گرفته اند، قبل از شروع ساخت و ساز خود، تمایل به اطلاع از میزان هزینه های تقریبی ساخت و ساز خود دارند. به همین دلیل قوانینی مربوط به مقدار مصالح مصرفی ساختمان در هر سال تنظیم می شود.
مهندسان از روی استانداردهای تعیین شده برای مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402، می توانند مقدار تقریبی میلگرد مورد نیاز را محاسبه نمایند. اما در رابطه با میلگرد مصرفی ساختمان باید با نکات مختلفی آشنایی داشته باشید که در این مطلب قصد بررسی کلی این مطلب را داریم. در ادامه با ما همراه باشید:
مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402
محاسبه میزان میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چرا که میلگرد به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که قیمت بالایی دارد. از این رو قیمت میلگرد، می تواند تاثیر بسزایی در قیمت تمام شده ساختمان شما بگذارد.
همانطور که می دانید مقدار میلگرد مصرفی برای آپارتمان ها و منازل مسکونی متفاوت خواهد بود. طبیعتا هرچه تعداد طبقات زیاد تر باشد، باید میلگرد بیشتری نیز برای افزایش استحکام سازه مورد استفاده قرار گیرد. با یک نگاه ساده به ستون های یک آپارتمان 3 طبقه و یک آپارتمان 10 طبقه متوجه این موضوع خواهید شد. بی شک آپارتمان 10 طبقه، ستون های ضخیم تری داشته و در نتیجه میلگرد بیشتری نیز نیاز خواهد داشت.
اما چگونه باید مقدار میلگرد مصرفی ساختمان را به صورت دقیق محاسبه کرد؟ قوانینی برای محاسبه تعداد میلگرد مصرفی ساختمان سازی وضع شده اند که طبق این قوانین و استاندارد ها، می توانید مقدار تقریبی میلگرد مورد نیاز را محاسبه نمایید.
جهت اطلاع از قیمت میلگرد کلیک کنید.
پرکاربردترین سایز های میلگرد مورد استفاده در ساختمان سازی
میلگرد ها در انواع اقسام سایزهای مختلف توسط کارخانه جات ایران تولید می شوند. اما کدام یک از سایزهای میلگرد استفاده بیشتری در ساختمان سازی دارند؟ میلگرد های شماره: 12، 14 و 16 به عنوان پرکاربردترین سایز ها در ساختمان سازی شناخته می شوند. میلگرد شماره 14 به دلیل کیفیت بالا و مقاومت مطلوبی که دارد باعث تقویت فونداسیون و پی ساختمان خواهد شد.
توجه داشته باشید که میلگرد ها نیز ممکن است در کیفیت های مختلفی به بازار عرضه شده باشند. از این رو در هنگام خرید میلگرد، باید به انعطاف پذیری، نرمی و وزن آن دقت داشته باشید. هرچه مقدار وزن میلگرد کمتر باشد، مقاومت بیشتری را از آن شاهد خواهیم بود.
هر چقدر مقدار نیروی تسلیم میلگرد کمتر باشد، راحت تر شکسته و مقاومت آن در برابر ضربه نیز کمتر خواهد بود. انتخاب سایز میلگرد به تعداد طبقات و ابعاد ساختمان شما بستگی خواهد داشت، به گونه ای که هرچقدر تعداد طبقات بیشتر بوده و ابعاد ساختمان بزرگتر باشد، باید میلگرد سایز بزرگ تری مورد استفاده قرار گیرد.
مقدار تخمینی میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402
با توجه به مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402، می توانید میزان میلگرد مورد نیاز برای ساخت ساختمان های کوچک یا بزرگ خود را تخمین بزنید. پس از محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز برای ساختمان سازی است که می توانید اقدام به خرید میلگرد به اندازه مورد نیاز کنید. به محاسبه تعداد میلگرد مورد نیاز برای ساختمان سازی، اصطلاحا (متره) گفته می شود.
هرچه مقدار تخمین زده شده برای مقدار میلگرد مورد نیاز، به اندازه واقعی نزدیک تر باشد، مقرون به صرفه تر خواهد بود.
در حالت کلی ساختمان ها در دو نوع: بتنی و اسکلتی ساخته شده اند. اسکلت های بتنی به عنوان پرکاربردترین و معمول ترین سازه ها شناخته می شوند که از این نوع اسکلت ها معمولا در سازه های چند طبقه و سنگین استفاده می شود.
باید بدانید که میزان میلگرد مصرفی ستون، بر حسب متر مکعب محاسبه می شود، به گونه ای که برای هر متر مکعب ستون بتنی، حدود 35 الی 55 کیلوگرم میلگرد مورد استفاده قرار می گیرد. در اسکلت های فلزی، میلگرد بیشتری مورد استفاده قرار خواهد گرفت. به گونه ای که این رقم برای هر متر مربع به 45 الی 65 کیلوگرم می رسد.
مقدار میلگرد مصرفی با استفاده از قاب خمشی
ترفند های مختلفی برای کنار هم قرار دادن میلگرد ها وجود دارد که تاثیر مستقیم بر تعداد میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 خواهد گذاشت. استفاده از قاب خمشی و دیوار برشی، در اسکلت های بتنی مقرون به صرفه تر خواهد بود.
در صورت استفاده از قاب خمشی، مقدار میلگرد مورد نیاز برای اسکلت های بتنی بین 35 الی 45 کیلوگرم خواهد بود. از این رو در اغلب ساختمان هایی که با اسکلت بتنی ساخته می شوند از قاب خمشی استفاده می شود. استفاده از قاب خمشی در اسکلت های فلزی نتیجه عکس خواهد داشت. در صورتی که قصد استفاده از قاب خمشی در ساختمان های اسکلت فلزی داشته باشید، به ازای هر متر مربع باید 65 الی 90 کیلوگرم میلگرد استفاده کنید.
محاسبه مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 برای ستون
محاسبه مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 برای ستون از اهمیت ویژه ای برخوردار است چرا که ستون به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های ساختمان سازی شناخته می شود. بخش اعظمی از میلگرد یک ساختمان را می توان به ستون ها نسبت داد.
چنانچه ساختمان شما دارای سقف دال دو طرفه باشد، برای هر ستون حدود 60 الی 85 کیلوگرم میلگرد استفاده خواهد شد. این میلگرد ها در کنار یکدیگر آرماتور بندی شده و سپس بتن ریزی ستون انجام خواهد شد. برای محاسبه مقاطع طولی نیز از فرمول زیر استفاده می شود:
عرض میلگرد = طول خم×2 – عرض کاور ×2+عرض محور
مقدار میلگرد مصرفی در پی ساختمان
پی ساختمان به عنوان یکی اصلی ترین بخش های ساختمان سازی شناخته می شود. تعداد میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 برای پی ساختمان به گونه ای است که می توان آن را از طریق ضرب طول آرماتور بر وزن و تعداد واحد به دست آورد.
توجه داشته باشید که برای میزان میلگرد مورد نیاز برای پی ساختمان، نیازی به محاسبات نخواهید داشت و از طریق جداولی که با نام جدول ریز متره شناخته می شوند، می توانید مقدار دقیق میلگرد مورد نیاز را مشاهده کنید.
مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 برای سقف
برای ساخت سقف معمولا از سه نوع تیرچه بتنی کامپوزیتی و سقف های دال دوپوش استفاده می شود. از این رو تعداد میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 برای هر دو این سازه ها متفاوت خواهد بود.
برای سقف های دال بتنی تو پر به 10 الی 16 کیلوگرم برای هر متر مربع میلگرد نیاز بوده و برای سقف های تیرچه ای به 5 الی 7 کیلوگرم میلگرد برای هر متر مربع نیاز خواهید داشت. همین امر باعث شده که سقف های تیرچه ای قیمت پایین تری نسبت به سقف های دال دو پوش داشته باشند. برای سقف های کامپوزیتی نیز به ازای هر متر مربع به 8 الی 12 کیلوگرم میلگرد نیاز خواهید داشت.
عوامل تاثیر گذار بر مقدار میلگرد مصرفی ساختمان
در بخش های قبل با نحوه محاسبه مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 آشنا شدیم. اما عوامل مختلفی نیز هستند که بر مقدار میلگرد مصرفی ساختمان تاثیر خواهند گذاشت. از جمله مهمترین این عوامل می توان به موارد: 1. نوع طراحی ساختمان، 2. مدت زمان مورد نیاز برای اجرای پروژه، 3. موقعیت جغرافیایی سازه، 4. تعداد نیروی انسانی و ماشین آلات مورد نیاز، 5. توجه به شرایط جوی و محیطی.
عوامل ذکر شده تاثیر بسزایی بر میزان هزینه های کلی ساخت ساختمان خواهند گذاشت. به همین دلیل مهندس ساختمان باید کلیه موارد را در نظر گرفته و سپس محاسبات خود در رابطه با میلگرد مورد نیاز را به انجام برساند.
اطلاعات تکمیلی در رابطه با مقدار میلگرد مصرفی ساختمان
-برای هر متر مربع سقف در سازه های بتنی به حدود 1.2 کیلوگرم آرماتور حرارتی یک طرفه و 2.5 کیلوگرم آرماتور دو طرفه نیاز خواهد بود.
-در سازه های بتنی بر حسب هر متر مربع زیر بنا، حدود 43 کیلوگرم آرماتور مورد استفاده قرار می گیرد.
-در سازه های بتنی بر حسب هر متر مربع زیر بنا، حدود 12 کیلوگرم آرماتور در ستون مورد استفاده قرار می گیرد.
– به ازای هر متر طولی تیرچه حدود 7 الی 10 کیلوگرم میلگرد مورد استفاده قرار می گیرد.
محاسبه تعداد میلگرد مصرفی ساختمان را به چه کسی بسپاریم؟
با اینکه با استفاده از استاندارد مقدار میلگرد مصرفی ساختمان در سال 1402 می توانید میزان میلگرد مورد نیاز را تخمین بزنید، اما کمک گرفتن از مهندسان حرفه ای در این زمینه، علاوه بر صرفه جویی در میزان هزینه ها، باعث ساخته شدن ساختمان طبق استانداردهای تعیین شده خواهد شد.