میلگرد بستر چیست؟ آشنایی با کاربرد و ویژگی های آن

میلگرد بستر چیست؟  میلگرد بستر یکی از مصالح مهم ساختمان سازی است که از مرحله پی‌سازی ساختمان تا ساخت دیوارها از آن برای استحکام و استقامت بنا استفاده می‌شود. میلگرد بستر از سیم‌های فولادی معمولا با ضخامت چهار میلی‌متری ساخته می شود که در ساختار آن از فلز روی یا آلیاژ کروم استفاده شده است.

دفع نیروی کششی و فشاری در ساختمان و افزایش مقاومت و استحکام آن مهم‌ترین مسائلی هستند که همواره ذهن مهندسان سازه را به خود مشغول کرده‌اند. به همین دلیل استفاده از مصالحی که مقاومت سازه را افزایش دهند مرسوم می باشد. از مصالح مد نظر مهندسان استفاده از مفتول ها می باشد. مفتول‌ها در درزهای ملات دیوار، ستون و جرز برای افزایش مقاومت سازه استفاده می شوند. در ادامه این مقاله با این محصول بیشتر آشنا خواهیم شد.

ویژگی‌های میلگرد بستر

میلگرد بستر از جنس کربن استیل گالوانیزه و استینلس استیل می باشد. شکل ظاهری آن آج دار و نردبانی شکل است. ساخت و نصب آن با استفاده از عملیات جوشکاری مقاومتی صورت می گیرد. میلگرد مزوبر در برابر رطوبت مقاوم خواهد بود. به همین جهت قابل استفاده در دیوارهای باربر و غیر باربر و دیوارهای آجری و سفالی نیز می باشد.

قطر مفتول نیز 4 میلی متر است که اندازه آن نسب به ضخامت ملات تا 8 میلی متر نیز افزایش می یابد. عرض سیم مفتول در حالت مونتاژ در 60، 100، 150 و 200 میلی متر ساخته می شود. جهت اطلاع از قیمت میلگرد کلیک کنید.

کاربرد میلگرد بستر

کاربرد استفاده از میلگرد بستر در صنعت ساختمان سازی قطعا مقاوم کردن سازه در برابر نیروهای فشاری و کششی است. استفاده از این مصالح در ساختمان های بزرگ منجر می شود تا بنا به اندازه کافی مستحکم و ایمن شود. استفاده از میلگردها مانع از شکستن مصالحی چون بتن در زمان وارد شدن نیروی کششی به آنها خواهند شد. بنابراین کاربرد اصلی استفاده از میلگرد در نهایت بالا بردن سطح مقاومت ساختمان می باشد.

انواع میلگرد بستر

گفته شد؛ میلگرد بستر از مفتول‌های فولادی ساخته شده‌ است که به منظور جلوگیری از زنگ زدگی لایه از جنس روی در ساختار آن استفاده شده است . بر این اساس از نظر جنس، این نوع از محصول به دو نوع میلگرد گالوانیزه یا استنلس استیل تقسیم بندی می شوند. در ادامه با مزایا و معایب میلگرد بستر فولاد گالوانیزه و استنلس استیل نیز آشنا خواهیم شد.

میلگرد فولاد گالوانیزه؛ نوعی از محصول مزبور است که از جنس فولاد بوده و از لایه روی برای محافظت از آن استفاده شده است. لایه روی بر سطح مفتولهای فولادی منجر به بالا رفتن مقاومت میلگرد در برابر آب و رطوبت خواهد شد. این مدل از میلگرد قابل دسترس‌تر  بوده و با قیمت ارزان تر ارائه می شود. همچنین این نوع از میلگرد بسیار انعطاف پذیر است و کار با آن ساده تر خواهد بود. میلگرد فولاد گالوانیزه برای دیوارهای خارجی قابل استفاده است.

میلگرد فولادی استنلس استیل؛ میلگرد استنلس استیل نیز از نوعی آلیاژ به نام کروم در ساخت آن استفاده شده است که در برابر زنگ زدگی و خوردگی بسیار مقاوم خواهد بود. این مدل از میلگرد بستر در اتصال بین سنگ بنایی و ستون های بنایی قابل استفاده می باشد. میلگرد مزبور نسبت به مدل فولاد گالوانیزه دارای مقاومت و استحکام بالاتری است. دلیل آن نیز استفاده از آلیاژ کروم به میزان 10% عنوان شده است. میلگرد فولاد استنلس استیل قابل استفاده در دیوارهای داخلی است.

جهت خرید تیرآهن کلیک کنید.

مزایا و معایب میلگرد بستر

میلگرد بستر از دسته مصالح پرکاربردی است که بایستی با مزایا و معایب آن بیشتر آشنا شویم.

از جمله مزایای و معایب میلگرد بستر می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • مهمترین مزیت استفاده از این مدل میلگرد افزایش سطح استقامت به صورت قابل توجهی در دیوارها می باشد.
  • باعث افزایش استقامت برشی درون صفحه دیوار خواهد شد.
  • شکل پذیری خمش خارج از صفحه دیوار و بیشتر شدن استقامت آن به دلیل استفاده از بستر می باشد.
  • استفاده از آن بدون نیاز به استفاده از دوغاب است.
  • در شرایط های جوی و فشاری مختلف دارای مقاومت بالایی است.
  • اتصال دیوارهای متقاطع به یکدیگر از مزیتهای این نوع از میلگرد می باشد.
  • قابل استفاده برای انواع دیوارهای بلوک سیمانی، لیکا، سفال، آجر و …
  • امکان نصب قائم بر روی دیوار
  • در نصب نیازی به استفاده از واحد های هندسی و بنایی نیست.
  • موجب انسجام دیوار در زمان وقوع زلزله شده و از ریزش بیرون صفحه جلوگیری می کند.

از معایب استفاده از بستر نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • برای استفاده درست و نصب اصولی بستر نیاز به محاسبات هندسی دقیقی است، در غیر این صورت به سازه آسیب وارد می شود.
  • خسارت وارد شده به ساختمان در نتیجه عدم رعایت استاندارد ها در انتخاب ضخامت، نوع نصب و یا میلگرد بستر متناسب، بسیار زیاد می باشد.
  • ایجاد مشکلات زیاد برای استحکام و فرم دیوارها در صورت عدم رعایت اصل ضخامت میلگرد

استاندارد اجرای بستر

رعایت استاندارد در اجرای میلگرد بستر بسیار مهم است. قبل از دیوار چینی لازم است تا بر روی سازه بست ها را به شکل افقی نصب کرد. اتصال آن به اسکلت با استفاده از میخ و پیچ های مخصوص انجام می شود. البته با استفاده از عملیات جوشکاری می توان عملیات نصب میلگرد بستر بر روی اسکلت سازه را انجام داد. مطابق آیین نامه اجرایی؛ میلگردها با فاصله 50 سانتی متری از هم قرار داده می شوند.

در زمان دیوار چینی بایستی میلگرد به اندازه 90 درجه خم شود و مستقیم آن را درون بست‌ها قرار داد. این عملیات در 20 سانتی متری انتهای میلگرد انجام خواهد شد. سپس میلگرد درون ردیف مورد نظر قرار گرفته و ملات بر روی آن اجرا می شود. بایستی ضخامت ملات حداقل 1.5 سانتی متر باشد.

لازم به ذکر است؛ برای دیوارهایی با طول بیش از 3.6 متر همپوشانی 75 برابر قطر میلگرد اجرا خواهد شد. به این معنی ضخامت ملات 25 سانتی متر باشد. برای نصب مفتول در ساختمان های مسکونی و بنایی نیازی به اجرای بست نیست.

روشهای محاسبه مقدار میلگرد مورد نیاز

بر اساس قوانین و ضوابط فنی ساختمان دو روش محاسباتی و روش تجویزی برای محاسبه مقدار میلگرد بستر استفاده می شوند.

در روش محاسباتی مجموع سطح مقطع مفتول های استفاده شده بایستی برابر با 0.0007 سطح مقطع دیوار باشند. در روش تجویزی اما یک ردیف میلگرد به ازای هر 40 سانتی متر ارتفاع دیوار به کار برده می شود

میلگرد
نوشتهٔ پیشین
شکل ظاهری میلگردهای a1-a2-a3-a4چه تفاوت هایی دارند؟
نوشتهٔ بعدی
نوسانات 25 الی 30 شهریور ماه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب مرتبط

میلگرد ادکا (عصایی) چیست؟

میلگرد ادکا چیست؟ میلگرد ادکا نوعی میلگرد تقویتی میباشد و نقش مهمی در ساخت و ساز دارند و باعث افزایش…