کوپلر میلگرد چیست؟ انواع،کاربرد و مزایا و معایب آن

کوپلر میلگرد یکی از روش های جدید برای اتصال میلگرد ها می باشد .میلگرد از مهمترین مقاطع فولادی است که اسکلت ساختمان را تشکیل می دهد. تفاوتی ندارد که اسکلت یک ساختمان فلزی باشد یا بتنی ، میلگرد نقش مهمی در اجرای آن دارد. آرماتور ها در واقع میلگردهایی هستند که در جهات مختلف به یکدیگر متصل شده اند. برای محکم کردن و کنار هم قرار دادن میلگرد ها  روش‌های مختلفی همچون سیم مفتول یا اتصالات اورلب استفاده میشد که این روش ها موجب بروز معایبی برای اسکلت ساختمان می شد. امروزه از روش و ابزار دیگری برای اتصال میلگرد ها به نام کوپلر میلگرد استفاده میشود.

کوپلر میلگرد  قطعه ای است که دو میلگرد را در جهت طولی به یکدیگر متصل می کند. کوپلر ها مقاومت بالایی دارند و آرماتور ها را در امتداد هم به یکدیگر متصل می کنند. کوپلر میلگرد برای کاهش تراکم میلگرد ها در فضاهای کوچک و صرفه‌جویی در طول میلگرد با توجه به قیمت میلگرد امروز و قیمت آهن گزینه مناسبی است.

کوپلر میلگرد یا Coupler یک نوع وصله مکانیکی میلگرد می باشد که به هنگام آرماتوربندی کاربرد دارد .این قطعه توخالی است و شیارهایی پیچ مانند دارد و میلگرد ها را در جهت طولی به یکدیگر متصل می کند. به اتصال میلگرد ها به وسیله کوپلر ، کوپلینگ یا اتصال مکانیکی میلگرد هم گفته می شود.

همانطور که میدانید میلگردهای آجدار در شاخه های ۱۲ متری تولید می شوند و لازم است برای اینکه در بتن آرمه استفاده شوند عملیات آرماتور بندی روی آنها انجام شده و به یکدیگر متصل می گردند .اتصال صحیح میلگرد ها در بتن آرمه هم یکی از حساس ترین مراحل ساختمان سازی است. زیرا در استحکام فونداسیون و قسمت های مختلف سازه تاثیر گذار است. از کوپلر میلگرد برای اتصال میلگرد ها استفاده می شود .

کوپلر میلگرد در انواع مختلفی تولید می‌شود که هر کدام از آنها برای نوع خاصی از وصله کردن کاربرد دارند .در گذشته بیشتر برای اتصال میلگرد ها از روش‌های سنتی مانند اورلب میلگرد یا وصله جوشی استفاده می کردند. هر کدام از این روش ها دارای معایبی بودند به همین دلیل امروزه از کوپلر میلگرد استفاده می‌شود که مزایای بیشتری دارد.

کوپلر میلگرد با توجه به کاربرد و شکل خاصی که دارد دارای انواع مختلفی می‌باشد. برخی از آنها قابل استفاده در تمامی قسمت های سازه نمی باشند. کوپلر ها از نظر نوع اتصال میلگرد ها به یکدیگر ، سایز میلگرد های قابل اتصال و جهت رزوه کوپلر به انواع مختلفی تقسیم می شوند .هر کدام از انواع کوپلر با توجه به ویژگی های خود مناسب شرایط خاصی می باشند .قبل از آنکه با انواع کوپلر آشنا شویم بهتر است مفهوم  رزوه کردن را بدانید.رزوه یعنی ایجاد شیارهای مارپیچی مانند پیچ در انتهای میلگرد یا داخل کوپلر

رزوه کاری با استفاده از ماشین های تراشکاری انجام می شود. با انجام اینکار میلگرد ها یا کوپلر ها همچون پیچ قابلیت پیچیده شدن پیدا میکنند. در ادامه انواع کوپلر را نام برده و به معرفی هرکدام می پردازیم .

  • کوپلر استاندارد : یکی از کوپلر هایی که قابلیت استفاده در تمام قسمت های سازه را دارد کوپلر استاندارد می باشد .به کوپلر استاندارد کوپلر با رزوه راست گرد نیز گفته می‌شود .یعنی شیارهای پیچی شکلی که داخل آن ایجاد شده است راست گرد هستند. کوپلر استاندارد با استفاده از میلگرد ساخته می شود .به شرطی می توان کوپلر استاندارد را در هر قسمتی از سازه به کار برد که یکی از میلگردهای قابل استفاده در بتن امکان چرخش داشته باشد. این کوپلر بیشتر برای میلگردهای سایز ۱۶ الی ۵۰ تولید می شود .کوپلر ها به صورت اختصاصی با طول و گام سفارشی نیز تولید می شوند.
  • کوپلر با رزوه چپ و راست : این نوع کوپلر هم در تمامی قسمت های سازه مصرف میشود و تفاوت آن با کوپلر استاندارد این است که نیاز نیست هیچ کدام از میلگرد ها قابلیت چرخش داشته باشند  بلکه در این حالت تاثیر بیشتری دارد .در استفاده از کوپلرهای پیچی دو طرفه ، کوپلر به صورت پیچی به میلگردها پیچیده شده و با رزوه ی آنها درگیر میشود .در نتیجه میلگردها تا انتهای کوپلر وارد می شوند.
  • کوپلر تبدیل : با استفاده از کوپلر تبدیل می توان دو میلگرد با سایز های متفاوت را به یکدیگر متصل کرد .فقط در هنگام استفاده باید دقت داشت ابتدا میاگرد با سایز بزرگ تر بسته شود .قطر سوراخ ها در هر طرف کوپلر تبدیل متفاوت خواهد بود و مناسب یک سایز میلگرد میباشد. این نوع کوپر معمولاً برای میلگرد های سایز ۲۰ تا ۵۰ در بازار وجود دارد. تولید کوپلر تبدیل با سایز سفارشی امکان پذیر می باشد. اما معمولاً این کوپلر با اختلاف یک سایز در دو طرف تولید می شود .
  • کوپلر گروتی : از کوپلر گروتی بیشتر در سازه های پیش ساخته و طراحی سازه های بتنی ،دیوار، تیر و ستون استفاده می شود .در اجرای کوپلینگ میلگرد ها ابتدا باید قسمتی از سر میلگرد بیرون از بتن قرار گیرد و رزوه شود .در مقابل و در قطعه دوم میلگرد هایی که یک سر آن کوپلر دارد درون بتن قرار می‌گیرند و کاملاً زیر بتن دفن می شوند. در این حالت قطعه های دارای میلگرد های رزرو شده روی قطعه میلگردهای کوپلر دار قرار گرفته و به دلیل فشار وارده از بتن به میلگرد ها ، دو قطعه به یکدیگر متصل می شوند.

  • کوپلر انتهایی : استفاده از کوپلر انتهایی باعث میشود که فضا برای بتن ریزی بیشتر شود و امکان استفاده از میلگرد بیشتر باشد. از کوپلر انتهایی برای ساخت تیر و ستون در سازه ها استفاده می شود. طراحان برای اینکه میلگرد های بیشتری را در سازه قرار دهند از مقاطع کوچکتر استفاده می‌کنند تا در بتن ازدحام میلگردها کمتر شود. علاوه بر این گاهی اوقات خم های ۹۰ درجه ای در آرماتور بندی میلگرد ها وجود دارد که محدودیت‌هایی را در بتن ریزی ایجاد می کند. برای رفع این مشکلات و همچنین کم کردن تراکم میلگرد ها در بتن به جای خم کردن آنها می‌توان از کوپلر انتهایی میلگرد استفاده کرد.
  • کوپلر پیچی : به این نوع کوپلر ،کوپلر پیچی قفل شونده هم گفته می‌شود. این کوپلر بیشتر برای اتصال میلگردهای استفاده می شود که حداکثر طول آن ها ۲۰ سانتی متر است. بهترین اتصال برای میلگرد های انتظار و مقاوم سازی بتن کوپلر پیچی می باشد .در اجرای این کوپلینگ نیاز به رزوه کردن سر میلگرد ها نیست .استفاده از این کوپلر باعث یکپارچه شدن میلگردها در ستون ها، تیرها و سازه های پیش ساخته می شود .کوپلر پیچی نیاز به یک آچار استاندارد و مناسب خود برای نصب کردن دارد و نیازی نیست که اجرا کننده تخصص و مهارت خاصی داشته باشد.
میلگرد
نوشتهٔ پیشین
همه چیز درباره آرماتور‌بندی ساختمان
نوشتهٔ بعدی
محاسبه مقدار میلگرد ساختمان در سال 1402

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب مرتبط

میلگرد ادکا (عصایی) چیست؟

میلگرد ادکا چیست؟ میلگرد ادکا نوعی میلگرد تقویتی میباشد و نقش مهمی در ساخت و ساز دارند و باعث افزایش…