پروفیل چیست؟ انواع و کاربرد پروفیل ها

پروفيل ، یکی از مصالح فلزی بسیار پرکاربرد در ساختمان سازی می باشد .در صنعت ساختمان، مصالح بسیار متنوعی کاربرد دارند که مصالح فلزی سهم بسیار قابل توجهی را در بر می گیرند. طیف وسیعی از قطعات و مصالح فلزی هستند که هر یک بسته به ویژگی های خود برای استفاده در بخشی از صنعت ساختمان مناسب تر هستند.

البته پروفیل ها خود به دو دسته پروفیل های ساختمانی و پروفیل های صنعتی تقسیم بندی می شوند که پروفیل های صنعتی که اغلب در صنعت خودروسازی به کار می روند، موضوع بحث این مقاله نیستند. پروفیل های ساختمانی به علل مختلف از جمله استحکام بالا و ظاهر زیبا، در ساخت درب و پنجره و سایر قطعات ساختمانی کاربرد فراوان دارند. در این مقاله به به تفصیل به این سوال پاسخ می دهیم که پروفيل چیست ؟ در این مقاله از مجموعه آهن آلات غفاری با انواع و كاربردهاى آن آشنا شويد.

تعریف پروفیل

پروفيل ها را به طور خلاصه می توان مقاطع تو خالی از آهن، فولاد و یا فلزات دیگر دانست که در اغلب موارد برای بالا بردن استحکام سازه به کار می روند. پروفیل ها ار نورد ورق های فولادی به دست می آیند و آن ها را می توان محصولات ثانویه صنایع فلزی و فولادی به حساب آورد. به همین علت  قیمت پروفیل ها کاملا وابسته به قیمت ورق های فولادی می باشد.

از قدیم الایام استفاده از خواص مقاطع توخالی مورد توجه بوده که می توان به پل قوسی که در سال 1890 در اسکاتلند ساخته شد به عنوان یک مثال بارز در این زمینه اشاره کرد. در آن زمان بعلت عدم وجود مقاطع HSS این پل 521 متری را با ورق های رولی به هم پرچ شده ساختند. در همین قرن کارخانه مقاطع توخالی دایره ای توسط برادران مانسمن ساخته و توسعه داده شد. این روند توسعه هیچ گاه متوقف نشد و تا امروز ادامه پیدا کرد تا اینکه استفاده از مقاطع توخالی در صنایع مختلف از جمله صنعت ساختمان کاربردهای فوق العاده زیادی پیدا کرد و دیگر نمی توان نقش مهم این محصولات صنایع فلزی را در صنعت ساختمان به هیچ عنوان انکار کرد.

جهت اطلاع از قیمت ناودانی کلیک کنید.

انواع پروفیل

پروفیل ها در اشکال مختلف و با وِیژگی های گوناگون تولید شده و هر یک برای موارد خاصی کاربرد دارند. از این رو انواع مختلفی از دسته بندی برای پروفیل ها در نظر می گیرند. اما در اصلی ترین طبقه بندی، آن ها را به دو دسته پروفیل های صنعتی و ساختمانی تقسیم بندی می کنند که به معرفی هر یک از این دسته ها می پردازیم.

پروفيل چیست

پروفیل های ساختمانی:

همان طور که از نام این دسته بر می آید، این نوع پروفیل ها در صنعت ساختمان به کار می روند و خود به لحاظ شکل و فرم به چند دسته طبقه بندی می شوند که عبارتند از:

– پروفیل های ساختمانی نورد گرم:

فرم این پروفیل ها به صورت قوطی شکل است و از نورد گرم شمش های فولاد تولید می شوند.

– پروفیل های ساختمانی نورد سرد:

این پروفيل ها از طریق روش های خم کردن و پرس و با فرم دهی ورق های فولادی به منظور استفاده در کاربری های سبک در صنعت ساختمان مانند تیرهای تکیه گاه سقف کاذب، چارچوب درها و ناودانی ها تولید می شوند.

– پروفیل های ساختمانی مرکب:

در تولید این نوع پروفیل ها پروفیل های نورد سرد و گرم را با هم ترکیب می نمایند.

جهت خرید میلگرد کلیک کنید.

پروفيل های صنعتی:

این پروفیل ها در صنایع مختلف به ویژه صنایع نظامی و خودروسازی به کار می روند. به طور معمول از پروفیل های صنعتی در اشکال مربعی و مربع مستطیل در صنعت خودرو سازی استفاده می شود. در تولید این محصولات صنعتی، خصوصیات مکانیکی و الکتریکی دارای اهمیت بالایی هستند وبه همین دلیل بسیاری از کارگاه های تولیی بعلت نداشتن دانش فنی، تجربه و تجهیزات مدرن، قادر به تولید آن ها نیستند.

البته همان طور که ذکر شد تقسیم بندی های دیگری نیز برای انواع پروفیل وجود دارد که در یکی دیگر از تقسیم بندی های معروف که بر اساس مواد سازنده پروفیل ها صورت گرفته، پروفیل ها به دو دسته گالوانیزه و کامپوزیت تقسیم بندی می شوند که به معرفی این دو دسته نیز خواهیم پرداخت.

پروفیل های مدل کامپوزینی

سهم قابل توجهی از مقاطع و پروفیل های موجود در بازار، به پروفیل های مدل کامپوزیتی اختصاص پیدا کرده است. زیرا این پروفیل ها بعلت ویژگی های مواد تشکیل دهنده آن ها از مقاومت بالایی به ویژه در برابر خوردگی در شرایط آب و هوایی مختلف برخوردارند. این ویژگی آن ها موجب افزایش طول عمر سازه به ویژه در معرض ارتعاشات وارده می باشد. همچنین استفاده از این نوع پروفیل ها موجب سبک تر شدن سازه نیز می شود که با توجه به لزوم سبک سازی ساختمان ها به منظور مقاوم سازی در برابر زلزله، این یک ویژگی فوق العاده مطلوب به شمار می رود.

پروفیل های مدل گالوانیزه

به طور کلی گالوانیزاسیون به معنای قرار دادن یک لایه پوششی از فلز روی بر روی فلز پایه یا مادر که به طور معمول آهن یا فولاد است، می باشد و با این کار فلز پایه از خوردگی در برابر عوامل مخرب همچون رطوبت و اکسیژن هوا محفوظ می ماند.

پروفیل های UPVC که عمدتا در تولید پنجره های دو جداره ساختمانی به کار می روند، از مشهورترین پروفیل های گالوانیزه هستند و از مفاومت بالایی برخوردارند. با استفاده از این نوع پروفيل ها، مشکلاتی چون هرز شدن پیچ پنجره ها و افتادگی بازشوها در درب ها و پنجره ها پیش نخواهد آمد .

همچنین پنجره های طبقات بالا در برج های با ارتقاع زیاد نیز از استحکام کافی برخوردار خواهند شد. به طور معمول پروفیل های UPVC بسته به کاربردشان بین 1 تا 2 میلیمتر ضخامت دارند. کاربرد پروفیل های مدل گالوانیزه در ساخت درب و پنجره موجب بالا بردن مقاومت سازه نیز می شود.

یکی دیگر از دسته بندی های پروفیل ها از نظر شکل و ابعاد می باشد که بر این اساس پروفیل ها به دو دسته باز و بسته تقسیم بندی می شوند که در این بخش به معرفی این دو دسته می پردازیم.

پروفیل باز

این نوع پروفیل ها دارای ابعاد و قطر های مختلفی هستند که پرکاربردترین آن ها با سطح مقطع Z، U، Hat و I در بازار موجود می باشند و بیشتر برای ساخت چارچوب درهای چوبی و قاب پنجره های نمای بیرونی به کار می روند. پرکاربردترین آن ها پروفیل های با مقطع Z هستند که بیشتر در زیرسازی سقف شیبدار، ستون های مرکب با مقاطع مرکب، صنایع کشتی سازی و پوشش سقف سالن های بزرگ نمایشگاهی، ورزشگاه ها، انبارها، سوله ها و پارکینگ ها به کار می روند و ضخامتی بین 2.5 تا 3 سانتیمتر دارند.

پروفیل بسته

این پروفیل ها نیز در ابعاد و ضخامت های مختلف بر اساس نوع کاربری مورد نیاز ساخته و به بازار ارائه می شوند، اما ویژگی اصلی آن ها بسته بودن سطح مقطع آن هاست. پرکاربردترین انواع این نوع پروفیل ها مقاطع قوطی، لوله ای، پروفیل های UPVC و سایر انواع پروفیل های پنجره ای، درب های کرکره برقی و مقطع HSS می باشند

مقاله
نوشتهٔ پیشین
تفاوت تیرآهن سبک و سنگین
نوشتهٔ بعدی
تفاوت میلگرد صنعتی و ساختمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

مطالب مرتبط

میلگرد ادکا (عصایی) چیست؟

میلگرد ادکا چیست؟ میلگرد ادکا نوعی میلگرد تقویتی میباشد و نقش مهمی در ساخت و ساز دارند و باعث افزایش…